Slakken bestrijden

Wat kun je doen tegen slakken?

slak escargo escar-go

Slakken kunnen een echte plaag zijn (vooral april t/m juli), en plotseling de hele oogst laten verdwijnen. Vooral koolsoorten worden als lekkernij gezien.

Slakken bestrijden kan met de volgende methodes:

De slakken met de hand verzamelen

  • Het zijn er vaak veel meer dan je denkt en vergt wat discipline maar is natuurlijk de meest milieu vriendelijke methode.

De beste tijd om slakken te verzamelen is s’avonds vlak nadat het donker is geworden (met een zaklamp) en dan vooral op vochtige warme dagen. Slakken zijn het meest actief wanneer het donker wordt omdat het dan wat koeler is en er zonder zon minder kans is op uitdroging.

Om de slakken te verzamelen kun je een emmer gebruiken waarin een laag water met wat zeep is opgelost. Zo kunnen ze er niet uit klimmen. Je kunt de slakken het best ver weg uitzetten op een overwoekerd openbaar terrein, zo kunnen ze daar hun nut nog bewijzen.

Barrières opwerpen

Met eenvoudige trucjes kan worden voorkomen dat slakken de gewassen bereiken. Bijvoorbeeld door het opwerpen van een ‘lekkere’ barrière door bijvoorbeeld oude slablaadjes en ander snoeiafval in een grote cirkel om de te beschermen plant heen te leggen. Een andere manier is om juist een barrière dichterbij te maken van slak onvriendelijke materialen, denk dan aan:

  • Zaagsel
  • As
  • Fijngeplette eierschalen
  • Schuurpapier
  • Restschaaltjes van pistache nootjes
  • Koffie

De bierval

Met een ingegraven bekertje met een laagje bier kunnen slakken in de val worden gelokt. De geur van gist trekt de slakken aan en volgens worden de slakken door de alcohol gedood.

Nog agressiever slakken bestrijden

Als de bovenstaande methodes niet goed genoeg werken kan er ook nog naar echte slakken bestrijdingsmiddelen worden gekeken. Deze werken tegenwoordig zo dat ze alleen giftig zijn voor slakken. Dat betekent dat het dus niet gevaarlijk is voor andere dieren of huisdieren. Het worden ook wel slakkenkorrels genoemd, een voorbeeld hiervan is Escar-Go

De slakkenkorrels worden rondgestrooid en opgegeten en de slak keert niet meer terug. Het product is dermate vriendelijk dat er na het strooien niet hoeft te worden gewacht met oogsten.

Top
Zaaikalender.com maakt gebruik van cookies. info[at]zaaikalender.com Over ons Privacy
Available for Amazon Prime