Pompoenzaden

Met Halloween zelf gekweekte pompoenen gebruiken? Zaai (daarvoor geschikte) pompoenzaadjes en kweek ze zelf! Zie pompoenen kweken onderaan deze pagina.

Beschrijving

pompoenzaden pompoen zaden pompoen kweken
Pompoenzaden (bron)

Pompoenzaden zijn platte donkergroene zaden die soms nog in een geel-witte schil zitten verstopt (dit verschilt per soort). De zaden hebben een licht zoete, nootachtige smaak. Een bekende toepassing van de zaden is ter luxe garnering op de buitenkant van brood. Ook worden de zaden gebruikt in allerhande recepten zoals salades (los erin of vermalen in de dressing), lasagne,  muesli-ontbijt, havermout of als extra bite in hamburgers.

Pompoenen behoren tot de komkommerfamilie, dit is dezelfde familie als waar de (water)meloen, komkommers en courgettes behoren.

Voor consumptie worden de zaden meestal eerst nog geroosterd. Als je pompoenzaden nodig hebt om zelf pompoenen te kweken moet je uiteraard ongeroosterde pompoenzaadjes gebruiken. De zaden zijn beschikbaar in de vormen: ongepeld-geroosterd, gepeld-geroosterd, ongepeld-ongeroosterd, gepeld ongeroosterd.

Bereiding

Je kunt de zaden dus makkelijk kopen in de winkel maar het is ook heel leuk om ze zelf te roosteren (ongeroosterde uit de winkel of zelf geoogste). Wanneer je zelf zaden wilt roosteren leg je ze op bakpapier circa 15-20 minuten in de oven op 75°-90° graden.

Bewaren

Als je zelf veel pompoenzaden over hebt kun je ze het best een aantal dagen laten drogen op keukenpapier en vervolgens in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Ze blijven dan nog maanden goed en vers van smaak.

Gezond

• Pompoenzaden zijn rijk aan zink. Vooral ook in het laagje tussen de buitenste en binnenste schil. Als je zoveel mogelijk zink binnen wil krijgen kun je de zaden het best met schil en al opeten.

• Pompoenzaden kun je ook roosteren in bijvoorbeeld de magnetron. Doe dit niet te lang, (max. 20 min) anders ontstaan er schadelijke stoffen.

Geschiedenis

Pompoenen komen oorspronkelijk uit Amerika waar de eerste sporen van de populariteit teruggaan tot 1500 voor christus bij de Azteken. Later zijn ze over de hele wereld populair geworden van India tot Griekenland vormen de zaden een belangrijk onderdeel in de keuken.

Pompoenen kweken

Stop de zaden in April-Mei in de grond, eventueel eerst binnen in een kweekbakje. Wanneer het plantje meer dan vier blaadjes begint te krijgen zet je hem buiten in de tuin op een zo zonnig mogelijke plek. Je kunt dan vanaf september pompoenen oogsten.

pompoenen
Pompoenen in een veld (bron)

Meer info

Lijst van pompoenrassen

Boeken:

Hieronder een overzicht van zaden bij bol.com.

Pompoenzaden

Top
Zaaikalender.com maakt gebruik van cookies. info[at]zaaikalender.com Over ons Privacy
Available for Amazon Prime