Oost-Indische kers

Oorsprong

Een doormidden gesneden bloem (bron)
Een doormidden gesneden bloem (bron)

Oost Indische kers (engels: Nasturtium) is een niet-overblijvende bodembedekker van bladeren en bloemen die voor de mens eetbaar zijn. Oorspronkelijk komt Oost-Indische kers, anders dan de naam doet vermoeden, uit Midden-Amerika. De plant groeit vrij gemakkelijk en behoeft ook maar weinig onderhoud, en is daarom voor wat grotere tuinen een interessante invulling. Er zijn naar schatting meer dan 90 soorten(bron). De bloemen zijn hermafrodiet, ze hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke organen.

Gebruik in de keuken

De bloemen en bladeren kunnen worden verwerkt in salade’s en hebben een peperachtige smaak. Zelfs de jonge zaden van oost Indische kers kunnen worden gemarineerd en zo als vervanging van bijvoorbeeld kappertjes worden gebruikt. De zaden kunnen ook worden gedroogd en als vervanging van peperkorrels worden gebruikt.

Recepten met Oost-Indische kers: Als voorgerecht met Mon Chou, in een kruidensalade of verwerkt in een soep(engels).

Niet alleen mensen vinden Oost-Indische kers lekker, het wordt ook door verschillende insecten gegeten. Denk hierbij aan de larven van mottensoorten zoals de perzikkruiduil en de zwartbandspanner. Rupsen van de vlindersoort ‘groot koolwitje’ staan er om bekend de plant zelfs compleet kaal te eten.

Oost-Indische kers zaaien

oost-indische-kers-zaden
Zaden Oost-Indische kers

De planten kunnen niet tegen vorst en zullen pas later in het voorjaar ontkiemen. Je kunt OI-kers zaaien onder glas vanaf april en in de volle grond vanaf mei. Ze zijn in bloei van juli-september en de zaden rijpen in augustus-oktober.

Oost-Indische kers kiemplantje na een week of 3
Oost-Indische kers kiemplantje na een week of 3
oi-kers-kiemplantje-week4
Week 4

Oost-Indische kers kan het beste direct op de plaatst van bestemming worden gezaaid. Wanneer je zaailingen zou willen verspenen raken ze snel beschadigt. Bovendien groeit indische kers vrij snel waardoor ze relatief makkelijk zelf te kweken zijn. Oost-Indische kers heeft weinig nodig en kan op vele bodemsoorten groeien. Juist op arme grond zal de plant flink gaan bloeien. 1 a 2 weken na het zaaien zullen de kiemen opkomen. Idealiter staan ze volledig of gedeeltelijk in de zon.

Combinatieteelt

Voor een hele reeks ongewenste moestuinindringers zijn de planten goed bruikbaar om als een biologisch bestrijdingsmiddel te worden ingezet. Zo gaat dit effect vooral op voor teeltcombinaties met de komkommerfamilie. Bekende insecten die elke zelfkweek komkommerteler nachtmerries kan bezorgen zijn insecten zoals randwantsen en komkommerkevers (diabrotica en acalymma), deze worden zo geweerd. Dit effect gaat ook op voor groenten zoals broccoli en bloemkool.

Oost-Indische kers door tuinhek
Oost-Indische kers door tuinhek

Dit effect kan ook andersom worden gebruikt door juist de aantrekkingskracht van de plant in te zetten om het hoofdgewas te beschermen. Zo trekt Oost-Indische kers bladluis aan zodat het als een biologisch anti luizen middel kan worden ingezet. Bladluizen op Oost-Indische kers wijzen op een tekort aan kalk in de bodem.

Wetenswaardigheden

De plant is voor het eerst in 1753 beschreven door Linnaeus. De officiële naam Tropaeolum majusis is gegeven door het latijnse woord voor overwinning (tropaeum). Immers, de bladeren lijken enigszins op een schild en de felrode bloemen die erboven tornen op bloed doorlopen helmen na een overwinning.(bron) Olien uit de bladeren zijn ook gebruikt voor de productie van verf.

Oost-Indische kers woekerend
Oost-Indische kers woekerend

Gebruik als geneesmiddel

Oost-Indische kers wordt al sinds lange tijd gebruikt als geneesmiddel in de traditionele kruidengeneeskunde van de Andes.
Inwendig: Helpt tegen luchtweginfecties, urineweginfecties en slechte huid.
Uitwendig: Als desinfectant en wondhelend kruid, wordt ook gebruikt tegen kaalheid.(bron)

De bloemen van Oost-Indische kers bevatten 130mg vitamine C per 100 gram.

Eetbare bloemen bestellen

Eetbare bloemen vindt u bij de betere groenteboer of bloemist bij u in de buurt. Ze zijn zelfs al in de supermarkt gesignaleerd. Enkele Duitse, Franse en Engelse webshops leveren direct verse eetbare bloemen, indien leverbaar.
www.fleurcuisine.de
www.knospenkontor.de
fleur-comestible.com
theedibleflowershop.co.uk

Zie ook ‘Koken met kruiden & bloemen‘ en ‘Eetbare planten, bloemen en zaden uit de vrije natuur‘.

Oost-Indische kers – Zaden kopen

Oost-Indische kers komt zoals gezegd in vele soorten en is makkelijk te zaaien. De populairste soorten zijn:

Top
Zaaikalender.com maakt gebruik van cookies. info[at]zaaikalender.com Over ons Privacy