Kas kopen

Kas in moestuin

Als je serieus wilt kweken in de tuin is een tuinkas een zeer handig hulpmiddel. Er zijn vele typen en soorten. Bij de keuze voor de juiste kas moet je niet alleen denken aan de ruimte die je hebt maar ook hetgeen wát je wilt kweken is bepalend voor het type. Hieronder een overzicht van de meeste gebruikte modellen, we beginnen met de kleinste.

Kweekkasjes

kweekkas kweekbak
Kweekkasje met tuinkers

De meeste simpele oplossing om jonge zaailingen extra te helpen groeien is door gebruik te maken van kweekkasjes. Sommige modellen bevatten velen vakjes zodat je bijvoorbeeld heel efficiënt 1 zaadjes per vakje kan gebruiken. Bij bepaalde dure hybride zaden kan dit zeer zeker de moeite waard zijn om dat de zaadjes zo geen enkele last van elkaar hebben. De kasjes kunnen in het vroege voorjaar voor optimale groeiomstandigheden zorgen en zo een optimale start van het kweekseizoen creëren. Sommige kastjes zijn speciaal op maat om op de kachel achter het raam te zetten.

Foliekassen/Tunnelkassen

tunnelkas-2meter
Tunnelkas 2 meter

Foliekassen zijn een goedkope en eenvoudige oplossingen voor wie snel en goedkoop wil gaan kweken in de tuin. Ook als je extra kasruimte nodig hebt kan het een makkelijke oplossing zijn. De constructie kassen hebben meestal een lichte constructie waardoor ze handzaam zijn bij het op en afbouwen. Foliekassen worden vaak met grondpennen en scheerlijnen stevig vastgezet en hebben meestal een rond of schuin dak, zodat er geen water op kan blijven staan. De kassen worden gesloten met een ritssluiting, zo weet je zeker dat er geen ongedierte bij de gewassen kan komen. Ook is er vaak een gedeelte van gaas aanwezig voor de nodige doorluchting. Deze kassen zijn meestal opgebouwd met frames van 1 meter lang.

De kassen worden vooral gebruikt voor rechtopstaande gewassen zoals tomaten en komkommers. Ze zijn dan eenvoudig beschermd tegen ongedierte dat juist een risico vormt voor de ontkiemende gewassen. Daarnaast zullen de gewassen natuurlijk harder groeien omdat de temperatuur over het algemeen hoger zal zijn. Een nadeel t.o.v. glazen kassen is de windgevoeligheid, waar gewassen hinder van ondervinden.

tunnelkas-3meter
Tunnelkas 3 meter

Zie ook alle tunnelkassen bij Bol.com.

Koude bak

Een koude bak (ookwel broeikas) is een kleine kas die permanent kan worden gebruikt. Voor in het voorjaar handig voor het afharden van gewassen. Later ook nog te gebruiken voor het opkweken van de winterteelt. Er zijn modellen beschikbaar met stalen of houten frames.

Kweektafel

Er zijn ook kweekkasjes op poten. Dat is vooral handig om bukken te voorkomen.

Muurkas

Een muurkas is een compacte oplossing als kas en biedt een aantal kenmerkende voordelen:

  • Constructie kan wat goedkoper vanwege stabiliteit van je huis.
  • In koude maanden wordt de kas opgewarmd door het huis.
  • Kasverwarming kan eenvoudig worden aangelegd door het uitbreiden van de c.v.
  • Het werkt als extra isolatie voor je huis.

Tuinkassen – Meest verkocht

tuinkas-glas hobbykas
Tuinkas van glas

Echte tuinkassen bestaan uit verschillende basistypen. Zo moet er een keuze worden gemaakt tussen panelen van glas of kunststof. Ook voor de opbouw van het frame bestaan verschillende basisoplossingen, variërend in stevigheid en prijs.

-Kunststof

Kassen met kunststof panelen zijn vaak goedkoper en kunnen een goede isolatie waarde bieden. Ze kunnen na verloop van tijd wel verkleuren door de zon.

-Glas

Glazen panelen bieden de meeste stevigheid en de langste levensduur. Vaak zijn de panelen verkrijgbaar in tuindersglas en veiligheidsglas. Deze laatste duurdere optie biedt bescherming tegen hagelbuien.

Fundering&Frame

Een echte tuinkas heeft voor een lange levensduur een goede fundering nodig. Het frame dat je hierop zet is van aluminium, staal of hout.

 

Kas kopen

Bekende merken tuinkassen zijn Royal well, Wellington, EcoPlusKas, Eden, Halls, Juliana, Nature.
Grote leveranciers zijn: acd-kassen en perdok-kassen

Andere zijn:

Of bekijk de kassen van verschillende leveranciers bij bol.com.

Let bij een aankoop ook op:

  • Kun je er in staan?
  • Verzekering
  • Hagelbestendigheid
  • Waterafvoer
  • Ventilatievoorziening
  • Condensgoten

 

Top
Zaaikalender.com maakt gebruik van cookies. info[at]zaaikalender.com Over ons Privacy
Available for Amazon Prime