Frambozen snoeien

bron:flickr.comIn de zomer heeft de frambozen struik één en tweejarige stengels. De tweejarige stengels zijn vruchtdragend en kunnen na de oogst tot aan de grond worden afgeknipt. Er wordt ook beweerd dat deze uitgedragen takken hun voedingsstoffen in het najaar langzaam afgeven  aan de grond en aan de nieuwe takken. Het zou daarom beter zijn om de oude takken altijd pas in de winter weg te halen.

 

Frambozentruik wintersituatie

Frambozentruik wintersituatie

Snoeien in de winter:

In de winter heeft de struik één en tweejarige stengels die beide bruin zijn. Bij het snoeien in de winter kun je het best de volgende stappen doorlopen.

1. Het verkleinen van de struik.

De struik ‘binnen de perken houden’. Zorg ervoor dat de rij struiken niet meer dan een meter breed is. Je kunt er anders niet goed bij later in het jaar met het oogsten. Zijn de nieuwe 1-jarige takken veels te lang? Knipt dan evt bij maar niet meer dan 25%, anders kost dat veel opbrengst omdat daar juist de nieuwe vruchten aan komen.

Rode takken wegnemen

Rode takken wegnemen

2. De oude, tweejarige takken wegnemen.

Wanneer je een oude tak weghaalt zul je zien dat er geen voedingstoffen meer in de stengel zitten. Je weet dan dus ook zeker dat je de goede stengel te pakken hebt. Haal al deze oude takken weg door ze aan de grond af te knippen. Let goed op dat alle afgeknipte takken worden weggegooid in de groenbak. Immers, ze composteren niet en kunnen oude ziektes en schimmels blijven afgeven.

3. Eén-jarige takken uitdunnen.

De scheuten met een dikke stam en goede hoogte die binnen de afgebakende ruimte staan worden bewaard. Er zijn ook allerlei takken ontstaan die heel klein of dun zijn gebleven en opzij zijn gaan groeien vanwege de competitie om licht. Haal deze allemaal weg en zorg dat je de beste, dikste 1-jarige takken overhoud. Zorg voor een maximum van 10 takken per meter als eindresultaat. Knoop de nieuwe stengels met een stukje touw vast aan stokken zodat er een beetje stabiliteit onstaat tegen de wind.
Door de struik zo goed uit te dunnen ontstaat een betere doorluchting voor de zon, zodat er minder snel rotte frambozentrosjes zullen ontstaan.

Scheuten aftoppen in de zomer

Scheuten aftoppen in de zomer

Snoeien in de zomer:

Nieuwe scheuten aftoppen

Door nieuwe scheuten zal oogst opvolgende jaar 5x zo groot worden

Door de extra nieuwe scheuten kan oogst het opvolgende jaar 5x zo groot worden

Gedurende het voorjaar groeien er weer nieuwe scheuten, die duidelijk te herkennen zijn aan hun groene stam. Wanneer je deze begin juli aftopt op circa een meter hoog, zullen er diezelfde zomer nog 4 tot 5 zij-scheuten ontstaan. Door de groei van deze extra zijscheuten produceert die tak, met al zijn zijtakjes, het opvolgende jaar 5 keer zoveel.

 

Zie ook

 

 

Boeken over snoeien

Top
Zaaikalender.com maakt gebruik van cookies. info[at]zaaikalender.com Over ons Privacy