Druiven snoeien

bron:flickr.comDruiven snoeien vergt lef van de tuinder. Wees niet bang om veel takken weg te snoeien, uiteindelijk is het niet raar om de plant met 90% te reduceren. Bovendien is het niet zo erg om fouten te maken, je krijgt het opvolgende jaar altijd weer de kans om het goed te maken vanwege de stevige uitloop. De plant krijgt in de zomer druiven aan de scheuten van vorig jaar.

 

 

 

 

 

Goed beginnen (snoeien 1e jaar)

Jonge druivenplant in het vroege voorjaar

Jonge druivenplant in het vroege voorjaar

Later in het seizoen opnieuw snoeien en vastbinden

Later in het seizoen opnieuw snoeien en vastbinden

Wanneer je in het voorjaar een jonge druivenplant plaatst dan zitter er waarschijnlijk al jonge uitlopers aan.  Knip deze helemaal terug zodat je 1 hoofdstengel overhoudt met circa 3 knoppen. In de loop van het jaar zal de plant nieuwe scheuten produceren. Neem de meest centrale, uit de hoofdstam groeiende scheut en bindt hem vast. Dit wordt de hoofdstam van de plant. Blijf de hoofdtak goed vastbinden gedurende de zomer. Dit dient vooral als bescherming tegen de wind.

 

 

 

 

 

 

Volwassen plant

druiven snoeien_Volwassen_druif_gesnoeid
Een veelgebruikte methode om druiven te telen is ze te laten groeien langs een opgespannen draad. Bij het snoeien zorg je ervoor dat je de beste nieuwe uitlopers (circa 4 takken) worden bewaard. Bindt deze ook weer vast ter bescherming. Voor de rest knip je zoveel mogelijk weg.

 

druiven snoeien_Volwassen_druifDruiven kunnen ook goed tegen een muur op groeien. Het helpt om alsnog enkele verankeringen aan te brengen. Op deze voorjaars-snoei foto is er eigenlijk nog niet genoeg gesnoeid. Vrijwel alle 1 jarige zij-takjes kunnen nog worden weggehaald.

 

 

Zie ook de Bol.com informatiepagina: Snoeien, wanneer en hoe?

 

 

Boeken over snoeien

Top
Zaaikalender.com maakt gebruik van cookies. info[at]zaaikalender.com Over ons Privacy
Available for Amazon Prime