Appelboom snoeien

appelboom_oogsttijd

Een appelboom moet (vooral) in de eerste jaren gesnoeid worden om (1)een goede vorm te krijgen en (2)ter stimulering van een maximale groei en vruchtproductie.
Gedurende het seizoen heeft een appelboom oudere takken waar vruchten aanzitten en nieuwe takken. Het doel is om een evenwicht te bereiken in jonge en oudere takken. Zo hou je een goede oogst voor het huidige jaar in stand en zorg je voor voldoende nieuwe vruchttakken voor het opvolgende jaar.

Snoeien gebeurt idealiter in de winter. De boom is dan in een passieve stand en snoeien zal de groei in het voorjaar bevorderen. Als je pas in de zomer snoeit zal de boom uiteindelijk minder hard zijn gegroeid.

 

appelboom snoeien_1jaar1e jaar

Na de aanplant in het najaar moet een jonge appelboom direct worden afgeknipt boven de 4e knop. Ongeveer de bovenste helft kan daarmee weg.

 

appelboom snoeien_2jaar2e jaar

De nieuwe uitlopers van het afgelopen jaar kunnen in de winter met één derde worden afgeknipt.
Snoei altijd net boven een naar buiten wijzende knop. In de lente zal hieruit een zijtak ontstaan die naar buiten zal groeien en daarmee de boom breder maakt. Precies wat je wilt hebben, want zo krijgen de takken met appels zoveel mogelijk licht.

appelboom snoeien_3jaar3e jaar

Winter: Snoei opnieuw de nieuwste takken met één derde terug.

4e jaar

Winter: Snoei wederom de nieuwste takken met één derde terug.

 

appelboom snoeien_4jaar5 jaar en ouder

De boom is nu volwassen en heeft een optimale basisvorm gekregen. Met bovenstaande snoeiadviezen heb je ervoor gezorgd dat de stam van de boom relatief open en vrij is. De appels kunnen nu goed aan de buitenkant groeien en zonlicht opvangen. Als er rotte stukken in de boom ontstaan kun je die het beste ook direct weghalen/zagen.

Te laat snoeien

Zorg altijd voor één grote hoofdstam. Als er in de eerste jaren te weinig is gesnoeid zorg er dan voor dat je de grote hoofdtakken ook weghaald. Ze zullen anders teveel competitie hebben met de hoofdstronk waardoor de vorm wordt verstoord en de openheid onder de boom wegvalt.

Zie ook de Bol.com informatiepagina: Snoeien, wanneer en hoe?

Boeken over snoeien

Top
Zaaikalender.com maakt gebruik van cookies. info[at]zaaikalender.com Over ons Privacy
Available for Amazon Prime